Marketing Имейл маркетинг

Как да достигнем до входящите кутии на имейлите на клиентите?

Como llegar a la bandeja de entrada en email marketing

Един от настоящите проблеми при изпращане на имейл маркетингови кампании е, че някои имейли попадат в спам папката. Как да разрешим този проблем?

Един от големите проблеми, пред които се изправяме що се отнася до изпращане на електронни маркетингови кампании за електронна търговия, е че някои от тях попадат в спам или в спам имейл папки на получателите, и те не успяват да видят информацията, която искате да изпратим.

Последното е най-малкият ни проблем, тъй като причината тези имейли да попадат във въпросните папки е много по-дълбока.

В този кратък наръчник, ще ви предложим серия от насоки за да може бюлетините и имейлите ви да се считат за правилни и легитимни от спам филтрите и да могат правилно да достигнат входящата кутия. Но, преди да разгледаме тези насочи, нека видим…

Какво е и какво се счита за спам?

Спам е всяка търговска информация, получена по имейл или през друга онлайн система, и която не била поискана от получателя.

Това е незаконна дейност и напълно непрепоръчителна, не само поради раздразнението, което може да причини на потребителите, ни и защото могат да включат имейла ви в списъка с нежелани имейли. Това е много вредно за вашата онлайн репутация и дори може да доведе до отбелязването ви в черен спам списък. Ако това се случи, всеки имейл, който изпращате, дори, ако е законен, има големи шансове да попадна направо в спам папката.

Лошата онлайн репутация не е единствения фактор, който се счита за спам. Ако съдържанието или дизайна на имейлите, които създавате, е лошо (включване на забранени думи, злоупотреба с изображения…), се повишава риска, както и ако поведението на получателите на имейлите е неправилно, като например нисък процент на отваряне или ако не се щраква на връзките в имейла.

Някои законови разпоредби за имейл маркетинг

Те трябва да се адвокат или правен експерт, за да разберете основните правила за имейл бизнес информация.

Ще видим най-важните правила:

  • Първото и най-основно, получателите на имейл трябва да дадат разрешението си за получаване на информация. Ако имате онлайн или дропшипинг магазин, тези потребители ще са всички тези, които са закупили стока от вашия онлайн магазин и които са дали разрешение за получаване на търговска информация. Това ще са и тези, които са се абонирали за бюлетина ви, ако уеб сайта ви има тази опция.
  • Задължително правило е всички имейли да включват връзка за отписване от базата данни. Има имейл маркетингови системи за управление, които автоматично изключват тези потребители от списъка ви, но има и други, при които трябва това да направим ръчно.
  • Задължително е и да включим съществуващ реален адрес на изпращача в имейла или бюлетина.
  • В имейлите ни, идентичността на изпращача трябва да е реална. Това не означава, че трябва да сложим името и фамилията си, а името на онлайн магазина или уеб сайта, от който изпращаме имейла.

Как да достигна до входящите кутии чрез съдържание и оформление на имейлите си?

След като сте разбрали двете точки по-горе, трябва да прегледаме тема, която споменахме в предните параграфи и, която е доста сходна: възможността дизайнът или неправилно съдържание да повлияят на нашата онлайн репутация.

Тук разглеждаме информация, която може да е очевидна, но е нужно да прегледаме някои основни положения:

  • Думи, които се считат за спам: в публикацията говорихме за грешки в имейл маркетинга и споменахме, че има думи, които филтрите могат да счетат за спам по-лесно, отколкото други.
  • Бъдете оригинални: ако винаги изпращате един и същи вид имейл маркетингови кампании на абонатите си, те може да се отегчат и да се отпишат или да отбележат имейла ви като спам. Създайте нови дизайни на подканите към действие, предложете качествено съдържание и се опитайте да държите абонатите си актуализирани.
  • Опитайте се да избегнете процента на прескачане: уверете се, че връзките, които добавяте в имейла си водят към правилното място и тези, до които достигат са атрактивни за потребителите, за да ги предпазите от бързо напускане на сайта ви и да задържите имейл сървърите щастливи.
  • Повече текст, отколкото изображения: уверете се, че количеството текст е по-голямо, от това на изображенията, тъй като, в повечето случаи, ако получател не позволи свалянето на изображения, те не са видими. Колкото повече информация види получателят отначало, толкова по-добре.
  • Бъдете отзивчиви: всеки път като оформяте дизайн, реди това проверете дали всичко се показва правилно както на компютър, така и на телефон. Все повече потребители проверяват имейла си на мобилните си телефони, така че направете го лесно – и ще спечелите.

Накрая, изберете добра програма за управление на имейл маркетинга

Не изпращайте имейлите си от стандартни системи за управление като Hotmail или Gmail. Те не се пригодени за изпращане на масови имейли. Препоръчваме да използвате други специални инструменти за имейл маркетинг, като Mailchimp, MDirector, Mailrelay…, който са безплатни (поне до максимален брой абонати и/или абонаменти) и са много полезни за използване, като в същото време са силни и ефективни.

Следвайте тези съвети и ще имате много по-добри шансове за достигане на входящите кутии на целевите си контакти.

 

Как да достигнем до входящите кутии на имейлите на клиентите?
Rate this post

Подобни публикации

Оставете ни коментар