email marketing Marketing

7 tipičnih pogrešaka koje treba izbjeći u marketingu putem e-maila

Email marketing para tiendas de comercio electronico

Slanje informacija o svojoj online trgovini e-mailom je učestala praksa, ali mnogi još uvijek čine pogreške. Evo kako ih izbjeći. 

Planiranje i slanje e-mailova koji sadrže informacije o našoj online trgovini, poput novih proizvoda, proizvoda u rasprodaji ili informacije o dodatnim uslugama, vrlo je česta marketinška strategija za stranice e-trgovina putem e-maila.

Međutim, samo zato što se takve strategije poduzimaju, to ne znači da se uvijek poduzimaju pravilno. Nećemo ocjenjivati najbolje i najgore dizajnove samih e-mailova niti privlačnost objavljenih ponuda, nego dobre i loše prakse prilikom korištenja ove metode online marketinga.

Zbog loših praksi mnogi više ne mogu razaznati ciljeve i smisao marketinga putem e-maila od spama. Stoga bismo htjeli preispitati neke od najčešćih pogrešaka koje se rade prilikom slanja masovnih e-mailova.

 

Tipična pogreška # 1: Nedostatak planiranja marketinga putem e-maila

Najveće pogreške počinjene izvodeći bilo kakav marketinški posao su u osnovi rezultat nepromišljenog izvođenja. Brzopletost i želja za ostvarivanjem rezultata što prije nas često navode na djelovanje bez prethodnog planiranja.

Osigurajte si barem mali dio vremena za razradu programa marketinške promidžbe putem e-maila, s osnovnim ciljevima zacrtanima za iduću godinu ili, preciznije, za naredna tri mjeseca. Kad to učinite, postavite jasne i ostvarive ciljeve za svaki segment i držite ih se. Otkrit ćete vrlo korisne podatke koji će vam pomoći da neprestano usavršavate svoje e-mailove.

 

Tipična pogreška # 2: Nepravilna segmentacija pošte

Razvrstajte svoju bazu podataka, uzimajući u obzir različite ukuse i moguće potrebe kako biste slali najprikladnije e-mailove onima koji žele dodatne informacije.

Profesionalni alati za strateško upravljanje marketingom putem e-maila (o njima i njihovoj važnosti ćemo govoriti kasnije) vam omogućavaju da razvrstate pojedinosti o vašim kontaktima ovisno o mnogim različitim faktorima: dob, boravište, spol, interesi, broj obavljenih kupnji itd. Stoga iskoristite prednost svih ovih podataka kako biste svojim marketinškim promidžbama e-mailom ostvarili najviše.

 

Tipična pogreška # 3: Nedostatak personalizacije

Kako smo već komentirali u ostalim člancima o marketingu putem e-maila, planirajući marketinške strategije e-trgovanja putem e-maila, moramo prilagoditi e-mailove koje šaljemo korisnicima koliko god možemo kako bi oni dobili informacije koje ih najviše zanimaju.

Ovo su neki od primjera alata kojima se možete služiti za personalizaciju e-mailova:

  • Personalizirana polja: ovi alati omogućavaju da svaki primatelj primi e-mail sa svojim imenom u naslovu ili tekstu e-maila. Pokazalo se da postotak otvorenih e-mailova raste ako primatelj vidi svoje ime u naslovu.
  • Automatsko slanje: programiranje automatskog slanja e-mailova kupcima koji će zatim poduzeti određene radnje pruža osjećaj posebnosti koji je vrlo koristan za ostvarenje naših ciljeva. Ako k tome uspijemo programirati i neka od personaliziranih polja u tim e-mailovima, još bolje.
  • Važni datumi: vezano za prethodnu točku, zakazivanje personaliziranih e-mailova prema rođendanima, godišnjicama prve kupnje ili bilo kojim drugim datumima za svakog kupca će umnogostručiti izglede da vam se oni vrate.

 

Tipična pogreška # 4: Kupovanje baza podataka e-mailova

Još jedna vrlo česta pogreška u marketinškim strategijama putem e-maila je kupovanje baza podataka e-mailova.

Osim činjenice da možete počiniti kazneno djelo ako taj popis ne bude u skladu s Organskim zakonom o zaštiti osobnih podataka, najvjerojatnije nitko s popisa neće biti ozbiljno zainteresiran za ono mu nudite, što će vjerojatno dovesti do troškova od kojih se nećete moći oporaviti.

Idealno bi bilo izgraditi vlastitu bazu podataka od nule, uz važne podatke o svakom pretplatniku, i na temelju toga im slati zanimljive i korisne e-mailove. Tek će tada vaša marketinška strategija putem e-maila postati uspješna.

 

Tipična pogreška # 5: Korištenje neprikladnih alata

Platforme za marketing putem e-maila uvelike pomažu u takvoj strategiji, ali jedna od najčešćih pogrešaka koje tvrtke čine, posebno male tvrtke, je korištenje generičkih e-mail platformi (Hotmail, Yahoo ili Gmail) prilikom slanja masovnih e-mailova.

Ne samo da slanje korporativnih e-mailova s adresa kao što je „[email protected]“ na kupce ostavlja dojam neprofesionalnosti, nego postoji i velika vjerojatnost da će takvi e-mailovi završiti u pretincu spama ili neželjene pošte.

Profesionalni alati, osim što omogućavaju slanje e-mailova koji neće završiti u pretincu spama, imaju i mnoštvo korisnih funkcija poput automatskog prilagođavanja različitim mobilnim uređajima, predloške koje je vrlo jednostavno prikazati i vrlo cjelovite sustave za organizaciju baza podataka ili statistika.

 

Tipična pogreška # 6: Biranje pogrešnih naslova i pošiljatelja

Odabir naslova je jedna od najvažnijih stvari u marketinškim promidžbama putem e-maila. Trebali bi predstavljati sadržaj e-maila i morali bi biti napisani prema određenim pravilima:

  • Duljina: Prostor za vaš naslov je ograničen, a osnovno je pravilo da ne bi smio imati više od 50-60 znakova, budući da ih e-mail poslužitelji mogu skratiti ako su imalo dulji.
  • Sadržaj: Postoje ključne riječi i znakovi koje filteri detektiraju i koji će umnogostručiti vjerojatnost da će e-mailovi završiti u pretincu spama: seks, besplatno, pretjerana uporaba uskličnika ili velikih slova, recimo. Pokušajte izbjegavati korištenje takvih vrsta riječi ako ne želite da vam domena završi na crnim listama za spam.
  • Pošiljatelj: Osim naslova, veliki utjecaj ima i korištenje imena ili adrese pošiljatelja koja je poznata, bliska i/ili ljudska, što može odaslati osjećaj povjerenja koji tražimo.
  • Izazivanje znatiželje: naslov koji navodi na pitanje i izaziva znatiželju daje bolje rezultate nego onaj koji daje odgovore na pitanja ili je izravan.

Uz odabir najboljeg mogućeg naslova, preporučujemo i da uključite jedan zanimljivi „preview text“. Riječ je o tekstu koji se pojavljuje odmah nakon naslova.

 

Tipična pogreška # 7: Nedostatak analize i nadzora

Nepoznavanje statistika i nedostatak ispitivanja učinkovitosti svake marketinške promidžbe putem e-maila je još jedna vrlo česta pogreška. Na početku ovoga članka smo pisali o planiranju i razradi ciljeva, a ovdje bismo preporučili da analizirate ispunjavaju li se ili ne ta očekivanja prilikom slanja e-mailova.

Na što se usredotočiti? Svaka si e-trgovina treba zacrtati vlastite ciljeve i mjerljive faktore, ali neki su od njih svima zajednički: broj otvorenih e-mailova, broj neaktivnih e-mailova, broj klikova na poveznice ili izravne kupnje putem ovoga kanala.

 

Zaključno, želite li se istaknuti među konkurencijom i postići pozitivne rezultate, morate voditi računa o svim ovim pogreškama koje se toliko često ponavljaju i početi odmah presumjeravati svoje vrijeme i novac u pravilne i učinkovite marketinške strategije putem e-maila.

7 tipičnih pogrešaka koje treba izbjeći u marketingu putem e-maila
4.5 (90%) 2 votes

Slični postovi

Ostavite komentar