Instagram Marketing В социалните медии Всичко за SEO

Какво е влиятелен маркетинг и как може да ми помогне?

Marketing de influencers

Разберете в какво се състои тази маркетингова стратегия, която отдавна се използва от най-добрите марки, а наскоро и от хората, които работят в сферата или притежават онлайн магазин.

Най-вероятно се чували или чели за това с препратки към различни видове хора, поне веднъж в последните няколко години: влиятелен човек (Influencer), YouTube-ър, блогър, Instagram-ър. Кои са тези хора и защо се наричат така? Как могат да ми помогнат да увелича продажбите на дропшипинг магазина си? Как мога да създам влиятелна маркетингова кампания в своя сайт за електронна търговия? Ще отговорим на всички тези въпроси (и на много други) в тази статия.

 

Нека започнем от началото с това какво е влиятелен маркетинг.

това е нова (и в същото време стара) онлайн маркетингова стратегия, която включва осъществяване на контакт с хора с определена роля в различни сектори на интернет, за да говорят положително за продуктите и услугите ви.

Казваме, че това е нова, но и стара стратегия, защото включването на съответните влиятелни хора в рекламните кампании е често срещано. Обаче, човек с влияние, не е същото като известен човек, тъй като известните вече ги познаваме.

 

Кой може да се счита за човек с влияние?

Доказно е с времето, че потребителите, особено тези, които търсят продукти и/или услуги в интернет, търсят мнения от подобни потребители, когато решават дали да направят поръчка или не. Въз основа на това, онлайн хората с влияние са известни хора в тази сфера, които по някаква причина правят впечатление и е възможно да им подражават милиони хора, които искат да научат за последните им придобивки, опит или мнение.

Някой би казал, че влиятелните хора са по-скоро разнородна група хора, тъй като принадлежат или са включени в различни аспекти на живота: почитатели на спорта или здравословния начин на живот, експерти във видео игрите или хора с широки познания в света на бизнеса. Трудно е за нашия бизнес да го посветим на тема, която няма влияние или значителен брой последователи.

 

marketing-influencers

 

Какви видове влиятелни хора има?

Влиятелните хора, често са познат в онлайн средите през различни канали на комуникация. В зависимост от канала, в който са най-значили, те може да се всеки един от тези различни типове:

  • Блогъри: те са писатели или автори на блогове, в които говорят на различни теми и които, поради съдържанието, което пишат, са успяли да привлекат голям брой читатели и хора, които следват мненията им. В зависимост от броя читатели и значимостта на статиите, блогърите могат да се превърнат в истински лидери на мнение.
  • Instagram-ъри: това е общност от потребители на мобилното приложение Instagram, които, благодарение на снимките, които публикуват и споделят, също са успяли да привлекат редица последователи, фенове на това, което е уловила камерата на мобилния им телефон.
  • YouTube-ъри: това са професионални потребители на видео платформата YouTube, които изпълняват, редактират и споделят видеа с мнения, опит, съвети или насоки на различна тема.

Общото между всички тези хора е значимостта и влиянието, което успяват да окажат на последователите си, както и финансовото измерение, което успяват да получат от онлайн каналите си за комуникация. Финансовото измерение в повечето случаи се постига през спонсорство, което компаниите плащат за реклама на продуктите и услугите си.

 

Предимства на влиятелния маркетинг за бизнеса ми

Ако вашият онлайн бизнес е електронна търговия или дропшипинг магазин за продукти, като тези, с които разполагаме в BigBuy, влиятелния маркетинг може да е много ефективен и да е от голяма ползва за увеличаване на продажбите.

  • Това е познато като естествена реплама, тъй като интернет потребителите обикновено не обичат да получават директни и нападателни реклами. Фактът, че влиятелният човек говори добре за продукта и обяснява как работи и предимствата му, оказва въздействие на потребителите по по-естествен начин, тъй като те са по-склонни да проявят интерес и да се повлияят от подобни мнения.
  • Подобрява се репутацията и увереността в продукта, тъй като влиятелните хора, въпреки че също им се плаща за това, се опитват да имат предварително определени критерии в повечето случаи. С други думи, обикновено те няма да са убедителни в промотирането на продукти или марки, които след това биха имали отрицателно влияние върху репутацията им. Ако предложения продукт или услуга са с лошо качество, те обикновено не приемат сътрудничество.
  • Увеличава се преобръшането. Правени са проувания и демонтрации, че мнението на влиятелните хора увеличава намерението за купуване сред последователите. Важно е да се знае как да се извлече ползва от това положително влияние. Когаъто става въпрос за сключване на споразумения с даден влиятелен човек, можете също така да включите неща като публикуване на връзки към магазина ви, планирани конкурси или томболи, в допълнение към обикновените ревюта. Можете дори да се споразумеете за комисионна с влиятелния човек, при което той ще получи заплащане все път, когато някой закупи продукти от вашия онлайн магазин с промо код, който тя/той предоставя.
  • Подобряване на SEO позиционирането. Основно действие при организирането на сътрудничество с влиятелни хора е че те включват връзка към блога си или социална мрежа във вашия сайт за електронна търговия. Познавате важността на изграждането на връзки извън сайта за SEO позиционирането, така че можете да приложите и това.

 

Какъв вид спонсорство мога да установя с влиятелните хора?

Вече разгледахме правилната основа за определяне на влиятелна маркерингова стратегия. Сега трябва да разберем практичната страна на сътрудничеството и в какво се състоят специфичните действия.

Ето и няколко примера:

  • Публикации на гости или ревюта на продукти. Вече говорихме за предимствата от постовете на гости в нашия блог. Това е търсенето на външни писатели (в най-добрия случай с известна репутация), които публикуват материали в блога ви.
  • Позициониране на продукти. Това са изкусни коментари и/или позициониране на продукти от вашия магазин за електронна търговия в различни сценарии, които се контролират от влиятелни хора. Снимка от instagram-ър или видео от YouTube-ър, например. Можете сами да използвате продукт, но без директно да говорите за него.
  • Спонсорирани секции. Има блогъри, които имат секции в уеб сайта си, спонсорирани от дадена марка или компания. Например, ако вашият онлайн магазин продава продукти за готвене, защо да не говорите с хора, водещи кулинарни блогове и създават секции с рецепти, направени с вашите продукти?

Това е най-важната информация, която трябва да знаете, когато става дума за влиятелен маркетинг. Сега единственото нещо, което остава е да се види кои хора биха били най-подходящи, за да достигнат до аудиторията ви и да работят за установяване на продуктивно сътрудничество.

Какво е влиятелен маркетинг и как може да ми помогне?
Rate this post

Подобни публикации

Оставете ни коментар