Ecommerce Уеб електронна търговия

Наръчник стъпка по стъпка за създаване на Вашия онлайн магазин

crear-tienda-online-paso-a-paso

Si vas a crear una tienda online, en este artículo te damos todas las claves. ¡Además, hemos recopilado otros 50 posts explicativos en los que apoyarte!

Създаването на собствен онлайн магазин, започвайки от нулата, определено е предизвикателство, но все повече хора решават да продават в интернет. През втората половина на 2016 г. Националната комисия за пазари и конкуренция в Испания (НКПК) отчете 20,3% ръст при онлайн трансакциите, в сравнение със същия период предходната година. Ако превърнем тези проценти в евро, ще говорим за почти 6 милиарда евро, похарчени онлайн. Няма изгледи тази тенденция да спада в бъдеще и все повече хора искат да се научат как да стартират онлайн магазин стъпка по стъпка.

В качеството си на дропшипинг доставчик, ние от BigBuy работим със стотици клиенти, които имат свои собствени електронни магазини, и познаваме техните нужди и проблемите, с които се сблъскват всеки ден. За да им окажем подкрепа във всички задачи, свързани с електронната търговия, сме подготвили този наръчник, където разглеждаме основните съмнения, които могат да възникнат на дневен ред, когато стартирате свой онлайн магазин. Започваме!

Създаване на Вашия онлайн магазин стъпка по стъпка

crear-tienda-online-paso-paso-1

Стъпка 1: Определете своя бизнес модел

Много хора, които решават да създадат онлайн магазин, прескачат тази стъпка, но ние сме я добавили, защото това е нещото, което всъщност трябва да се направи. Ако наистина желаете да натрупате печалба и сте сериозни по отношение на онлайн търговията си, първото нещо, което трябва да направите, е да определите своя бизнес модел. Не знаете как да го сторите? Не се тревожете. Определенето на Вашия бизнес модел може да бъде лесно като направата на канава. Канавата е единична страница, която излага основната информация за това как ще работи вашата електронна търговия, за да Ви даде напътствия и да Ви посочи първите стъпки, които трябва да предприемете.  Въпросът е какъв вид бизнес модели могат да сработят по отношение на електронната търговия? Въпреки че благодарение на цифровата революция има множество налични модели, ние сме откроили трите основни:

  • B2C (Бизнес до клиент): Това е най-разпространеният модел, при който продавате на крайния потребител.  „Asos“, „Media Markt“ и „El Corte Inglés“ се занимават изцяло с B2C електронна търговия. Почти всичката литература, която ще намерите за електронната търговия и онлайн пазарите, обикновено е фокусирана върху този тип модел.
  • B2B (Бизнес до бизнес): B2B онлайн магазините продават на други компании. BigBuy, например, работи по модела B2B. Продаваме на едро и търсим клиенти, които, от своя страна, желаят да продават на свои собствени клиенти.
  • C2C (клиент до клиент): Моделът C2C на практика не съществуваше до появата на интернет. Този бизнес модел, наричан още P2P („потребител до потребител“), може да се наблюдава при компании като Airbnb или BlaBlaCar, които свързват клиентите по между им и обикновено ги таксуват комисионна за всяка трансакция.

Какъв тип бизнес ще бъде Вашият електронен магазин? Независимо дали продавате стоки или услуги, можете да сте B2C или B2B (или дори и двете) или просто да помагате на клиентите да комуникират помежду си и да сте C2C.

На този етап ще трябва да установите няколко неща, но най-важното от тях е източникът на приходите Ви. Ще трябва да прецените какви разходи ще има магазинът Ви, колко планирате да продавате и кога ще излезете „на нула“ (моментът, когато най-накрая магазинът спре да бъде на загуба и започне да носи печалби).

Продавайте онлайн, без да складирате стока

Когато някой реши да стартира онлайн магазин и анализира разходите и приходите, свързани с електронната търговия, проблемът, който обикновено възниква, е следният: какво да правя със стоката? Няма проблем, ако продавате услуги, но ако онлайн магазинът Ви е посветен на продажбата на някакъв вид артикули, един от аспектите, които да вземете предвид, е зареждането, съхранението и разбира се доставката. Ако това Ви е основното притеснение, Ви препоръчваме да се запознаете по-подробно с дропшипинга. Този модел на дистрибуция основно е базиран на идеята, че когато клиент закупи нещо от магазина Ви, Вие не се занимавате с доставката, това е работа на търговеца на едро, с когото работите. Това накратко Ви спестява управлението на стоки и Ви позволява да се концентрирате върху продажбите. Както и да е, в статията по-долу сме обяснили този метод много по-ясно.

Тази фаза е съпътствана от множество задачи и няма да можем да ги разгледаме всички в дълбочина: намирането на успешна пазарна ниша, ставането на фрийлансър (или не)… ще разгледаме всичко това в бъдещите публикации. Междувременно, нека продължим с един от най-интересните моменти при стартирането на електронен магазин: създаването му.

 

crear-tienda-online-paso-paso-2

Стъпка 2: Създаването на Вашия онлайн магазин

Нека да приемем, че вече сме се погрижили за основните задачи преди стартирането на нашия онлайн магазин: направили сме проучване на пазара (което не е нужно да бъде нещо повече от няколко задълбочени търсения в Google), придобили сме статут на самонаето лице (или сме намерили алтернатива), намерили сме търговец на едро, от който да купуваме стока…Ако всичко това (и още няколко неща) е на лице, може да се захващаме за работа и да създадем нашия онлайн магазин.

Тази част на статията ще бъде насочена главно към хората, които ще стартират своя онлайн магазин от нулата и които не са подизпълнителите на друга компания. И все пак, ако не си падате по техническата част и искате да започнете да продавате възможно най-скоро, можете да се обърнете към компания за уеб дизайн, която специализира в електронна търговия. Освен това, ако искате бизнесът Ви да бъде с дропшипинг, има снабдители като BigBuy, които Ви предлагат изцяло конфигуриран и синхронизиран с каталога на доставчика на едро дропшипинг магазин.

Първи стъпки: Договор за хостинг, домейн и избор на CMS (система за управление на съдържанието)

Не е задължително техническата част при създаването на онлайн магазин да бъде много трудна. Както при всяка уеб страница, първо трябва да договорите хостинг и домейн (това са пространството, в което ще се помещава Вашият онлайн магазин, и името, с което ще го наречете). След като ги имате, трябва да изберете системата за управление на съдържанието (CMS), която пасва най-добре на бизнеса Ви.

Ако не сте фен на CMS, винаги можете да си направите персонализирана страница, но това е много по-трудоемко и за целта трябва да имате доста напреднали познания по програмиране. Персонализираната уеб страница обикновено не се препоръчва, освен ако няма да създавате много специфичен тип магазин, където ще трябва да персонализирате процеси, които CMS не предлага. От наша гледна точка това не се среща често и използването на шаблон с готов дизайн ще струва много по-евтино и ще Ви позволи да се сдобиете със свой уебсайт много по-бързо. Има много полезни CMS за електронна търговия, но всяка от тях е най-добре приложима за определен вид магазин. Нека разгледаме накратко някои от най-важните:

  • WooCommerce: Това само по себе си не е CMS, а плъгин за WordPress. Много е полезна и с нея можете да си направите семпъл, но ефективен онлайн магазин.
  • Shopify: Софтуерът е много лесен за употреба и не изисква особени познания в областта на компютърните науки или програмирането. Освен това, има налични много шаблони, които се адаптират към всички типове магазини.
  • PrestaShop: Това без съмнение е най-известната CMS за онлайн търговия. Тя е една от най-цялостните CMS и с нея можете да имате средни по големина магазини. Разработчици от целия свят са направили плъгини и шаблони за PrestaShop.
  • Magento: Това е една от най-често използваните CMS за онлайн търговия с много препратки и трафик. Не е много лесна за боравене и Ви я препоръчваме, само ако очаквате да имате значителен обем на трафика и продажбите.

След като сте избрали своята CMS и сте намерили шаблон, който Ви харесва, все пак ще трябва да промените дизайна малко, да конфигурирате начините на плащане, формулярите за контакт… По-долу има няколко статии, които могат да са Ви от полза.

 

Не забравяйте за SEO (оптимизация за търсачки)

Важна част от създаването на Вашия онлайн магазин е готовността му за правилно позициониране в Google. Днес CMS и шаблоните им обикновено са предназначени за подобряване на позиционирането, но има определени задачи, които трябва да извършите сами.

SEO, както знаете (или както скоро ще разберете), се разглежда в два аспекта: работа по магазина и извън него.

 

crear-tienda-online-paso-paso-3

Стъпка 3: Направете онлайн магазина си известен

След като онлайн магазинът Ви е стартиран и е готов за продажби, е време да го направите известен. Тази фаза е от ключово значение за всяка електронна търговия и много блогове и курсове по дигитален маркетинг са съсредоточени основно върху това да Ви помогнат да увеличите каналите на разпространение на бизнеса Ви. Няма смисъл да се създава онлайн магазин, ако никой никога не го посещава.

Едно нещо е ясно: ако онлайн магазинът Ви не генерира трафик, той няма да има никакви продажби. Така че сега можете да го рекламирате в мрежите за търсене, в социалните медии, в медиите или навсякъде, където са Вашите клиенти. Тази фаза е „гръбнакът“ на управление на електронната търговия, затова основната част от нашия блог е съсредоточена върху това да Ви помогне възможно най-много с нея. Имаме над 20 статии, насочени да Ви помогнат по този въпрос, които можете да видите по-долу, подредени по категории:

Кампании в Google AdWords & Google Shopping

Мрежата за търсене и предлагане на Google, както и Google Shopping, се превърнаха в основни инструменти за електронната търговия (често изпреварващи социалните мрежи). Ако конфигурирате добре и подготвяте добри реклами, резултатите Ви може да са забележителни.

Има обаче един аспект, който трябва да се има предвид и не може да не бъде взет под внимание: този вид реклама винаги трябва да се заплаща, защото веднага щом престанем да инвестираме в тях, нашите реклами ще изчезнат от картата. В този смисъл е важно да се разработи SEO стратегия паралелно с инвестирането в кампании в Google. Ако успеем да се позиционираме правилно в Google, класирането ни няма да зависи от това дали плащаме или не. Вместо това, за кампаниите в Google се изисква непрекъснато да инвестираме, ако искаме да се появяваме при търсене. Това не е въпрос на избор между едното или другото, а на знание как да ги балансираме.

Нека не спираме до тук. Ако искате да научите повече за AdWords и Shopping, имаме набор от статии, които може да са Ви интересни:

За кампаниите в AdWords: Мрежа на търсене и предлагане

 

За Google Shopping

 

Представянето ни в социалните мрежи

Пускащи корени все по-дълбоко и по-дълбоко в обществото, социалните мрежи стават част от ежедневието ни и са се превърнали в усъвършенствани рекламни средства за компаниите. В зависимост от сектора на електронната Ви търговия и видовете клиенти, към които се насочвате, ще бъде по-подходящо да сте в една или друга социална мрежа. Ако продавате дамски обувки например, Instagram ще бъде много подходящ. От друга страна, LinkedIn не би Ви бил от полза изобщо (освен ако не искате да наемате хора за екипа Ви!).

В този блог неведнъж говорихме за това как да извлечете максимума от различните социални мрежи и как да направите Вашия онлайн магазин известен сред колкото се може повече хора. В социалните медии е важно да се има предвид, че намирането на нови последователи не трябва да бъде единствената цел. Да членувате в социалните мрежи означава да подобрите брандирането на фирмата Ви (ако броят на последователите на компанията Ви нарастне от 100 на 10000 във Facebook, то очевидно се наблюдава висока разпознаваемост на марката). Това подобрение обаче е безполезно, ако продажбите, постигнати чрез Facebook, не се увеличават пропорционално. В крайна сметка, социалните мрежи са инструмент за продажби, точно като уеб сайтовете. Безполезно е, ако не успеем да превърнем усилията си в успехи.

Имейл маркетинг: постоянно употребяван инструмент

Независимо дали на натоварената Ви входяща пощенска кутия ѝ харесва или не, имейл маркетингът все още служи като инструмент за продажби. Още повече в електронната търговия. Това ни позволява да информираме нашите клиенти (и потенциални клиенти) за новости около артикулите ни, нашите предложения и всичко друго, което може да ни дойде наум.

Въпреки че все повече компании го използват, едва ли някоя от тях се възползва от факта, че имейл маркетингът може да бъде персонализиран. За да не се отегчават нашите клиенти и да се отписват от абонамента си, е важно да персонализираме имейлите си и да ги приспособяваме възможно най-добре към това, което те търсят. Сегментацията е ключов фактор в онлайн маркетинга и особено в имейл кампаниите.

 

crear-tienda-online-paso-paso-4

Стъпка 4: Изчислете, анализирайте и направете промени

Едно от златните правила, които трябва да прилагате отново и отново в дигиталния маркетинг, е задължително да оразмерявате всичко, което е направено. Дните, в които компаниите правиха огромни инвестиции в телевизионни и радио кампании, където е трудно да се изчисли възвръщаемостта, са минало. Сега всичко е количествено измеримо и възвръщаемостта на инвестициите е на една ръка разстояние.

Когато създавате онлайн магазин, анализите са свързани с всеки аспект от кампаниите Ви, но най-важната информация вероятно е тази, която получавате от уебсайта си. Основният инструмент в уеб анализа е Google Analytics: технологичният гигант предлага безплатна програма, която Ви позволява да контролирате всичко, което се случва на уебсайта Ви.

Никой уважаван електронен магазин не трябва да пренебрегва значението на измерването на действията на потребителите. Тук можете да намерите 5 публикации, с които можете да започнете да актуализирате Analytics.

 

crear-tienda-online-paso-paso-5

Стъпка 5: Винаги актуализирайте

Въпреки че оставихме тази стъпка за най-накрая, да имате онлайн магазин означава, че той винаги трябва да е актуализиран. Поради тази причина тази последна стъпка трябва да бъде наистина напречна за всички останали. Когато създавате онлайн магазин, Вие започвате да зависите от най-новите търсения на пазара, който напредва с пълна скорост. Важно е да не изоставате.

За целта, можете да се абонирате за нашия блог, да ни последвате в Twitter и да намерите други публикации, в които се говори за най-новите тенденции в областта на онлайн търговията и дигиталния маркетинг. Рискувайте и опитайте нови възможности, като започнете семпли кампании, за да откриете нови начини да достигнете до клиентите си и да наберете популярност, и разбира се, да продавате повече.

Наръчник стъпка по стъпка за създаване на Вашия онлайн магазин
Rate this post

Подобни публикации

Оставете ни коментар