Marketing Всичко за SEO

Разяснение на разликите между Main keywords (основни ключови думи) и Long Tail keywords (ключови фрази)

diferencia-long-tail-keywords

В тази публикация ще се опитаме да разгледаме разликите между main keywords (основни ключови думи) и long-tail keywords (ключови фрази) и как следва те да се допълват в полза на цялостната SEO стратегия за Вашия бизнес.

За целта, ще разгледаме всяко от тези понятия и ще Ви дадем някои съвети за това как можете да ги използвате при изготвянето на стратегията Ви за позициониране в търсачките.

Какво представляват main keywords?

Както предполага наименованието, това са основната ключова дума или ключови думи за Вашия бизнес. Те обобщават в синтагма естеството на уебсайта Ви. Например, ако продавате козметични продукти чрез електронната си търговия, основните Ви ключови думи ще бъдат „онлайн магазин за козметика“, „купете козметика онлайн“ и всички варианти, тясно свързани с основната дейност на Вашия бизнес. Помислете за това, както следва: какво би търсел потребителят, за да открие концепцията на магазина Ви? Говорим за магазина като цяло, а не за конкретните продукти или услуги в него („купете грим онлайн“, а не „купете розов руж онлайн“). Повечето отговори на предходния въпрос определено биха могли да се считат за main keywords.

Естеството на тези ключови думи е сравнително лесно за разбиране. Те генерират много търсения в търсачките и са изключително конкурентни. На ниво SEO, те са много трудни за позициониране, но след като го постигнете, Ви се гарантира значителен обем от трафик. Освен това, целият този трафик ще бъде напълно релевантен, като се има предвид, че потребителите са търсили в Google (или друга търсачка) точния термин, който определя основната дейност на бизнеса Ви.

Нека обобщим основните характеристики на Main Keywords:

 • Голям обем на търсене
 • Висока конкуренция
 • Трудно позициониране
 • Привличат много трафик
 • Интересни са за уебсайта като цяло

Какво представляват long tail keywords?

Тези ключови думи, за разлика от предходните, са термини за търсене, които са много по-конкретни и детайлни. Ако продължим да разглеждаме примера за онлайн магазина за козметика, някои ключови фрази, които биха могли да са свързани с него, биха били „продукти за лице с екстракт от охлюв“, „купете подмладяващи кремове онлайн“ и други търсения, които потенциалните Ви клиенти биха направили, за да намерят по-специфични (по-малко общи) продукти или услуги. Подобно както при main keywords, помислете за следното: какво биха търсили Вашите потенциални клиенти, за да открият някои от продуктите или услугите (а не магазина Ви като цяло), които предлагате? Тези отговори биха могли да се считат за long-tail keywords.

Този тип ключови думи се характеризират с много по-нисък обем от търсения, в сравнение с main keywords, тъй като са по-специфични и по-конкретни. На ниво SEO, те са много по-достъпни за позициониране. При все това, обемът на трафик, който те ще генерират за уебсайта Ви, ще бъде много по-нисък в сравнение с този на main keywords. Предвид казаното, ако разгледаме качеството на трафика, си струва да споменем, че този тип ключови думи генерира еднакво качествени посещения или сесии.

Нека обобщим основните характеристики на Long Tail Keywords:

 • По-малък обем на търсене
 • Много по-ниска конкуренция за позициониране
 • По-ниска конкуренция при борбата за тях
 • Привличат малко трафик
 • Полученият трафик е със същото качество

Как да допълним main keywords с long tail keywords

Всяка уважавана SEO стратегия ще трябва да съчетае и двете типологии. Освен в много специфични случаи (като микро и мега ниши), трябва да изберем модел от ключови думи, които комбинират както main keywords, така и long-tail keywords.

Има много различни техники и стратегии за постигането на това. Все пак, тук са основните понятия на два модела, чиято разлика се крие в началната точка:

 • От една страна, от самото начало можете да заложите изцяло на main keywords за Вашия основен бизнес. С подобряването на позиционирането на main keywords, те ще привлекат и long-tail keywords към най-високите позиции. Този вид стратегия се препоръчва за могъщи компании, които разполагат с време и ресурси да достигнат до най-високите позиции в търсачките, въпреки че ключовите думи, на които залагат, са силно конкурентни.
 • От друга страна, по-гъвкав подход би бил да се съсредоточите върху long-tail keywords, като малко по малко печелите трафик и авторитет, а впоследствие да се съсредоточите върху main keywords. Ако разполагате с лимитиран бюджет и ограничени SEO познания, тази стратегия е перфектна за Вас. Ще подобрите позиционирането си постепенно с думи, които генерират малък обем на търсене и се позиционират лесно. Резултатите, макар и бавни, ще се наблюдават в дългосрочен план и това ще Ви осигури необходимите ресурси, за да продължите да се развивате.

Значението на доброто проучване за ключови думи

Препоръчително е да проучите ключовите думи, преди да започнете SEO стратегията на Вашия бизнес. Това ще Ви позволи да опознаете в дълбочина състоянието на сектора, в който ще се развива бизнесът Ви.

Ако разполагате с ограничени ресурси, добър начин за намиране на нови long-tail keywords е да напишете своята основна ключова дума в Google и системата ще Ви предложи нови ключови думи. Друг начин е да наблюдавате директно ключовите думи, използвани от конкурентите Ви, и от там да започнете да се конкурирате с тях за генерирането на трафик.

Не забравяйте, че ако се нуждаете от повече информация по темата, можете да разгледате цялостната публикация, посветена на различни инструменти за SEO, включваща различни ресурси за анализ на състоянието на дадена ключова дума, Вашата позиция в класацията за търсене и много други фактори, които ще Ви помогнат да наблюдавате всичко и да се съсредоточите върху ползите, които можете да донесете на Вашия онлайн бизнес.

Сега, след като знаете какво са main keywords и long-tail keywords, следва да направите крачка напред и да приложите най-добрите практики за Вашия дропшипинг магазин.

Разяснение на разликите между Main keywords (основни ключови думи) и Long Tail keywords (ключови фрази)
Rate this post

Подобни публикации

Оставете ни коментар