Google Adwords Marketing

Adwords Kampanje za mobilne uređaje. Vrste i preporuke – Vodič za Adwords (VII dio)

Campañas de Google Adwords para móviles

Naučite koristiti Adwords za mobilne uređaje. Otkrijte vrste oglasa i razmatranja potrebnih za privlačenje korisnika koji surfaju na svojim mobilnim uređajima.

Kao što već znamo, Googleov algoritam i kolačići koji se koriste za pretraživanje mogu otkriti uređaj koji se koristi za web istraživanje. Jednako tako, Google Adwords je svjestan različitih karakteristika svakog uređaja i omogućava vam, sukladno tome, segmentiranje vaših kampanja i oglasa, bilo da se radi o pametnim telefonima, tabletima ili stolnim računalima. Imajući to na umu, u ovom ćemo članku predstaviti neke ključne ideje koje treba uzeti u obzir kod pristupanja našim Adwords kampanjama za mobilne uređaje.

 

Pozicioniranje oglasa

Mobilni uređaj ili tablet nudi više varijacija u smislu kada prikazati oglase. Kao što se događa na stolnim računalima, Adwords može prikazati oglase koje kreiramo kada surfamo na internetu, podjednako u rezultatima pretraživanja i preko prikazivačke mreže.

Pored toga, postoji razlika u odnosu na stolna računala: na mobilnim uređajima i tabletima Adwords sustav će također biti u stanju prikazati vaše oglase na mobilnim aplikacijama koje su instalirane na telefonima. Ovaj element donosi niz novih mogućnosti i vrsta oglasa koje se nisu mogle prikazati na PC sustavu.

 

Vrste mobilnih Adwords oglasa

Mnogi oglasi koje koristimo na stolnim računalima mogu se također koristiti i na mobilnim uređajima. Ovdje mislimo na tekstualne, slikovne i dinamičke HTML5 oglase. Međutim, postoje različite ekskluzivne vrste za pametne telefone i tablete: na primjer, slikovni oglas za promociju aplikacija i video oglas za promociju aplikacija koji može upućivati korisnika prema web stranici ili na stranicu za preuzimanje aplikacije u Google Play trgovini. Još jedna značajka mobilnih oglasa je mogućnost kreiranja tzv. “call only”, ili oglasa “samo za pozive”, gdje klikanje inicira poziv izravno s vašeg mobilnog uređaja, bez potrebe odlaska na bilo koju web stranicu.

 

Modifikator push obavijesti ili notifikacija za uređaje

Pored kreiranja svojih vlastitih oglasa za mobilne uređaje, Adwords vam omogućava zajedničko grupiranje svojih oglasa i kampanja i, zatim, uspostavljanje modifikacije push obavijesti ovisno o vrsti korištenog uređaja.

Ali budite oprezni: prije provođenja ovakve vrste modifikacije, važno je napraviti temeljitu reviziju analitike na svojoj web stranici. Alati kao Google Analytics omogućavaju nam da znamo s kojeg uređaja se pristupa našoj stranici i, možda još važnije, s kojeg uređaja se radi najviše konverzija. Moguće je da korisnici rade potpune konverzije kada vide vašu web stranicu sa stolnog računala, ali kada kliknu sa svog pametnog telefona, ne zadržavaju se na njoj. Ako utvrdite da je razlika značajna, važno je provjeriti radi li sve ispravno i da moguća tehnička pogreška ne dovodi do gubitka konverzija. Također je moguće vidjeti korisnike koji rade više konverzija sa svog mobilnog uređaja. U tom slučaju, moglo bi vam biti interesantno povećati Adwords push obavijesti kako bi zauzeli više pozicije u rezultatima pretraživanja. Kako bi to učinili, trebate podesiti konfiguraciju kampanje na način da aktivirate modificiranje push obavijesti ili notifikacija po uređaju.

Na primjer, ako je maksimalna prethodno utvrđena cijena po kliku (CPC) za određenu ključnu riječ 1 euro, možemo se poigrati s ovim parametrom kako bi sustavu rekli da je poveća za 10%, 20% ili za bilo koji odgovarajući iznos u cilju prikazivanja na mobilnom uređaju. Na ovaj način, možete također smanjiti potreban push postotak.

 

Prilikom provođenja Adwords mobilne kampanje, trebali biste uzeti u obzir slijedeća razmatranja:

  • Provjerite izvedbu svoje web stranice za mobilne pretraživače: Već smo ovo spomenuli, ali to je iznimno važna točka pa je zato vrijedi ponavljati. Potrebno je imati online trgovinu koja je u potpunosti optimizirana za mobilne uređaje. Komponente se moraju ispravno prilagoditi različitim razlučivostima. Brzina učitavanja mora biti optimalna i, općenito, pretraživanje mora biti jednostavno i intuitivno za korištenje. Beskorisno je privlačenje ljudi pomoću mobilnog prometa, ako iskustvo za posjetitelja vaše online trgovine neće biti savršeno.
  • Dobro upoznajte svoje klijente i proizvode: Vjerojatnije je da će svaki proizvod i svaka usluga biti kupljena putem mobilnog telefona nego putem tableta ili stolnog računala. Trebat ćete dobro upoznati svoje klijente i znati koji uređaj koriste kako bi prilagodili notifikacije na odgovarajući način, ovisno o proizvodu kojeg želite promovirati. Na ovaj način, izbjegavate opasnost generaliziranja tipa “ako su korisnici mlade osobe, koristit će mobilne uređaje, a ako se radi o odraslim osobama, stolno računalo”. Iako vam može dati određene smjernice, ono što je stvarno vrijedno kod ove vrste znanja je mogućnost proučavanja i analize svoje web stranice i korištenja društvenih mreža. Proučavajte koje osobe posjećuju, pdakle i tko radi najviše konverzija.
  • Uspostavite svoje vrste oglasa prema svojim interesima: Svaki posao ima svoje vlastite karakteristike. Kao takav traži određivanje neke strategije ili nečeg sličnog. Na primjer, ako je proces kupnje složen, a vaša služba za korisnike je vrlo dobra, možda ćete biti zainteresirani samo za korištenje oglasa “samo za pozive”. Ako imate mobilnu aplikaciju putem koje se također mogu i kupovati vaši proizvodi, možda želite putem svog oglasa upućivati ljude na stranicu za preuzimanje aplikacije. Trebat ćete kreirati strategiju, uposliti alate i različite vrste oglasa koji su najbolje prilagođeni onome što želite postići.
  • Gledajte u budućnost i nemojte odbacivati mobilne uređaje: Prilikom kreiranja svojih kampanja i strategija, morate također gledati i u budućnost. I istina je da se mobilni uređaji, sve češće,   podjednako koriste za kupnju kao i za web pretraživanje. U stvari, Data Society u Španjolskoj je klasificirao mobilni uređaj kao “glavni uređaj putem kojega korisnici koriste internet s udjelom od 88,3% korisnika”, preuzimajući tako primat nad stolnim računalom. Stoga, ukoliko svoje kampanje i strategije još uvijek niste usmjerili prema mobilnim uređajima, vrijeme je da to učinite. Dobro iskorištavanje trenda sve većeg korištenja mobitela i mobilnih uređaja može postati vaša značajna prednost u odnosu na konkurenciju.

Konfiguriranje vaših mobilnih Adwords kampanja može dovesti mnogo novih klijenata. Štoviše, to je vrlo jednostavan proces i može funkcionirati vrlo dobro ako dobro poznajete svoje klijente. Ova vrsta kampanje može savršeno pogodovati vašoj globalnoj strategiji oglašavanja na pretraživačima i pomoći u pridobivanju onih potencijalnih klijenata za koje je vjerojatnije da će obavljati kupnju putem svojih mobilnih uređaja. Ako se želite podsjetiti što je Adwords i kako može pomoći vašem poslovanju, preporučamo da nastavite čitati naše članke.

Adwords Kampanje za mobilne uređaje. Vrste i preporuke – Vodič za Adwords (VII dio)
4 (80%) 1 vote

Slični postovi

Ostavite komentar