Google Adwords Marketing

AdWord kampanjer för mobilen. Kampanjtyper och råd – AdWords Guide (del VII)

Campañas de Google Adwords para móviles

Lär dig använda AdWords för mobilen. Upptäck olika typer av reklam samt vilka faktorer bör man ta hänsyn till för att locka mobilsurfande användare.

Som vi redan vet kan Google algoritmer och cookies kan upptäcka apparaten som används vid websurfing. På liknande sätt är Google AdWords mottaglig för olika typer av apparater och tillåter segmentering av kampanjer och reklaminslag med hänsyn till dessa apparater, dvs. smarttelefoner, läsplattor och datorer. Vi följer detta spår och i denna post vill vi titta närmare på några idéer som är värda att lägga märke till om man förbereder en reklamkampanj för mobila mottagare.

 

Reklamens position

En mobil apparat eller läsplatta erbjuder flera möjligheter för reklamvisning. Precis som i våra datorer, visar AdWords reklam när vi surfar på nätet, både i sökresultat och i hela reklamnätet. Det finns dock en skillnad mellan en dator och en mobil apparat.

AdWords kan nämligen visa din reklam i mobilen och på läsplattan i mobilapplikationer som installerats i dessa enheter. Detta ger värden nya möjligheter och öppnar upp för nya reklamsorter som inte skulle kunna visas på en dator.

 

Olika typer av AdWord mobil-reklam

En del reklam som skapas för datorer kan utnyttjas för mobiltelefoner. Vi tänker här närmast på text, bilder och HTML5 dynamik. Det finns dock många typer av reklam för smarttelefoner och läsplattor. T ex. applikationer för skapande av erbjudande, bilder eller video som kan användas direkt på websidan eller som laddas ner från Play Store. En annan individuell funktion för mobil reklam är möjlighet att skapa en s.k. ”call only” reklam (”enbart samtal”), där en klick på reklamen aktiverar omedelbar uppringning från din telefon utan behov att kopplas till websidan.

 

Push modifier – puffmodifierare för mobila enheter

Förutom möjligheten att skapa egen reklam för mobila enheter, erbjuder AdWords möjlighet att gruppera dina reklamer och kampanjer samt bestämma puffmodifiering med hänsyn till enheten.

Försiktighet är dock tillrådlig. Innan du börjar med en sådan modifiering, bör du noggrant kontrollera analysen av din websida. Verktyg som Google Analytics hjälper dig att kolla upp, från vilka apparater som användare oftast kopplar upp sig på din sida samt, vilket kan vara ännu viktigare, från vilken apparat de oftast konverterar. Det är möjligt att användare konverterar fullständigt när de se din websida på datorn men stannar inte upp alls när de klickar på sina smarttelefoner. Du märker att skillnaden är betydande och det är ytterst viktigt att kontrollera att allt fungerar korrekt och att tekniska fel inte orsakar konversionsförlust. Det är också möjligt att du ser användare som i större utsträckning konverterar från mobila enheter. I sådant fall är det av intresse att öka AdWords puffintervall, vilket resulterar i högre positionering i dessa användares sökningsresultat. För att göra detta måste du gå in på kampanjkonfiguration och aktivera puffmodifiering för given apparat.

Till exempel, om maximal kostnad för varje klick (CPC) för konkret nyckelord är €1.00, kan vi leka med denna parameter, så att systemet ökar kostnaden med 10%, 20% eller annan lämplig storlek för visning på mobiltelefonen. På samma sätt kan du reducera antalet begärda puffar.

 

När du börjar med din mobila AdWord kampanj, bör du tänka på följande:

  • Kontrollera din websidas effektivitet med hänsyn till mobilsökning. Som vi redan nämnt, är detta ytterst viktigt och därför värt att påminnas om. Det är nödvändigt att skapa en onlinebutik som är fullständigt optimerad med hänsyn till mobila enheter. Komponenter måste anpassas korrekt till olika lösningar. Laddningshastigheten måste optimaliseras, navigationen måste vara praktisk, enkel och intuitiv. Det är ganska meningslöst att uppmana till användning av mobiltrafik om upplevelser i samband med ett besök i vår webbutik inte blir perfekta.
  • Lär känna dina kunder och produkter väl. Vare produkt och varje service har större chans att bli inköpt genom mobiltelefon och läsplatta än genom dator. Därför måste du lära känna dina kunder mycket väl och ta reda på vilka apparater de använder, så att du kan anpassa puffar med hänsyn till den produkt som du vill lansera. Använd generaliseringar i stil med: ”en ung användare kommer att använda sig av mobiltelefon, om det är en vuxen så använder denne en dator”. Verklig kunskap får du tack vare analys av din websida och användning av nätet. Undersök vilka användare besöker din websida, var de kommer ifrån och vem konverterar mest.
  • Bestäm din reklam i enlighet med dina intressen. Varje verksamhet har sin karaktäristik. Du kommer att behöva fastställa en bestämd strategi. T ex. om du har en mycket bra kundservice, kan det vara intressent för dig att utnyttja ”call only” reklam. Om du han en mobilapplikation som möjliggör inköp av dina produkter, kanske vill du omdirigera användarna genom din reklam till sidan där de kan ladda ner applikationen. Du måste bestämma en strategi och utnyttja verktyg och olika typer av reklam som bäst motsvarar dina mål.
  • Se in i framtiden och stryk inte mobiltelefoner från din strategi. När du skapar kampanj och väljer strategi måste du även se framåt. Allt oftare använder man mobiltelefoner för genomförande av inköp, inte bara till att surfa på nätet. Datasamhället i Spanien klassificerade mobiltelefoner som ”huvudsakliga apparaten med hjälp av vilken människor använder Internet”, vilket innebär 88,3% användare. Med detta tog mobiltelefoner ledning över datorer. Om du hittills inte vänt din kampanj och strategi till användare av mobila enheter, är det dags att börja nu. Med tanke på växande användning av mobiltelefoner, kan ett tillmötesgående av dessa användare kan omvandlas till ett betydande övertag gentemot dina konkurrenter.

När du konfigurerar dina AdWords kampanjer för mobila enheter kan du nå många nya kunder. Dessutom är det en enkel process som kan fungera felfritt om du vet tillräckligt mycket om dina kunder. Kampanjer av denna typ kan utgöra ett bra komplement till dina reklamstrategier i sökmotorer och hjälpa dig att nå potentiella kunder som oftare handlar online på sina mobiltelefoner. Om du vill fräscha upp minnet om AdWords och hur det kan vara till hjälp i just din verksamhet, rekommenderar vi även våra övriga publikationer.

AdWord kampanjer för mobilen. Kampanjtyper och råd – AdWords Guide (del VII)
4 (80%) 1 vote

Liknande inlägg

Lämna en kommentar