Google Shopping Marketing

Трикове за отличаване на Вашите Google Shopping кампании от тези на конкурентите Ви

campanas-google-shopping

Когато става въпрос за вълнуващия свят на онлайн рекламата и всички възможности, които мрежата предлага, няма да изненадаме никого, ако заявим, че Google са кралете. Не просто, защото те са монополизирали почти целия онлайн рекламен пазар, но и защото те предлагат повече и по-добри формати и системи, така че всеки бизнес може да се популяризира.

Google Shopping е един от най-малко използваните методи за електронна търговия, но е много ефективен. Ние разясняваме какво представлява Google Shopping в друга публикация, а днес ще разгледаме някои от основните начини за отличаване на нашите кампании от тези на конкуренцията, с цел да направим нашите реклами по-атрактивни, за да имаме повече продажби.

Преди да разгледаме тези съвети и трикове, е важно да се подчертае, че Google Shopping не е същото като AdWords. Има подробности, по които те се различават, така че ако планираме да инвестираме както в Shopping, така и в AdWords, не бива да подхождаме към двете кампании по един и същи начин.

Сега ще разгледаме някои от триковете, с които може да направим нашата Google Shopping кампания успешна.

 

Проучване на пазара

Ако не сме наясно как функционират пазарът или конкурентите ни спрямо продукта, който продаваме, никога няма да заложим на правилната Google Shopping кампания. За да набавим всичката информация, от която се нуждаем, ще трябва да направим цялостен анализ на пазара, където да разгледаме всички възможни варианти.

Цялостното проучване на пазара не е трудно, но отнема време. По-долу са изброени ключовите елементи:

  • Google резултати: направете общи и по-конкретни търсения на продуктите, които искате да откроите в своята Google Shopping кампания. В зависимост от резултатите ще разберете дали наддаването за тези думи ще бъде доходоносно.
  • Цени на конкуренцията: ще трябва също така да разгледате цените на конкурентите Ви. Ако видите, че те са по-ниски от Вашите, логично е, че няма да си струва да наддавате за този продукт във Вашата Google Shopping кампания. Но крайните цени често се различават от тези, които клиентът вижда първоначално, и това може да наклони везните във Ваша полза.
  • Брой рекламиращи: с всички Google Shopping резултати можете да видите как конкурентите Ви наддават за думи, подобни на тези, които искате да използвате. Ако имате съмнения, винаги избирайте най-малко рекламираните продукти, защото така ще имате по-големи възможности за успешна продажба.

 

campaña-google-shopping-1

 

 • Качество на рекламиращите: в заключение, друг важен аспект, на който да обърнете внимание, е какъв вид конкуренция ще имат Вашите реклами. Ако резултатите включват големи и добре познати магазини, е много слабо вероятно да привлечете продажби, затова Ви препоръчваме да не губите време и средства за тези продукти в частност.

 

Изберете продуктите, които ще продавате, въз основа на конкуренцията

Този втори трик е много тясно свързан с това, което споменахме преди малко. Проучването на конкуренцията и пазара, което сме направили, ще бъде от ключово значение при определянето на продуктите, които планираме да продаваме чрез Google Shopping, и за техните потенциални бъдещи продажби. Изборът на добър поток от данни от Google Shopping ще бъде от основно значение за постигането на добри резултати.

 

Определете Вашите ключови думи за продуктите

След като сме направили нашия избор, е време за правилно оптимизиране на Google Shopping кампанията, за да се появява във възможно най-голям брой търсения.

За целта, първо трябва да определите кои са най-подходящите ключови думи, за да могат потенциалните купувачи да открият продукта Ви в Google Shopping, и да ги пригодите към основните описания на продукта – заглавието и описанието.

Ако напишете ключовите думи в заглавието и описанието, продуктът Ви ще се появява в търсенията. Но ако наистина искате да привлечете кликания и потенциални продажби, трябва да сте креативни както с текста, така и със снимките.

Например, можем да сравним следните два резултата, когато търсим  „купете слушалки“ в Google:

 

campaña-google-shopping-2

 

Разгледайте добре двата резултата, кой бихте използвали? Но преди всичко си задайте въпроса „защо“. Като вземете това предвид, можете да се запитате следните въпроси, преди да напишете заглавията и описанията:

 • Снимката на продукта ми атрактивна и описателна ли е?
 • Заглавието на продукта отразява ли същността му? („Метални слушалки с микрофон“ сравнено с „JBL от Harman T-110 черни“)
 • Описанието предоставя ли полезна и разбираема информация, било тя и техническа?
 • И накрая, може ли моето PVP да се състезава с това на конкуренцията?

 

Попълване на данните

Колкото по-пълна е информацията на продуктите Ви в кампанията, толкова по-вероятно е да се появите в Google Shopping резултатите. Минимум следната информация трябва да бъде попълнена подробно:

 • Заглавие
 • Описание
 • Връзка към продукта
 • Състояние (нов, втора употреба…)
 • Цена
 • Наличност
 • Марка
 • Уникален идентификатор на продукта или GTIN.

 

Съберете положителни мнения

Друг много отличителен елемент, който може да бъде от значение за генериране на продажби, е събирането на ревюта и позитивни мнения за продуктите ни. Важно е да го имаме предвид в нашите Google Shopping кампании.

Потребителите винаги ще се доверят на продуктите, които вече са били тествани от други потребители, отколкото на самата информация за тях, затова е препоръчително да насърчавате клиентите Ви да дават положителни оценки на използваните продукти от Вашия онлайн магазин.

 

Регулирайте наддаванията спрямо дни и часове

Често допускана грешка е да стартираме нашата Google Shopping кампания, да я направим видима всеки ден и през всички часове, но да забравим да я управляваме. Важно е да наблюдаваме тенденциите за пазаруване на купувачите ни, особено дните и часовете, когато купуват от нас, така че да адаптираме кампанията ни, за да наблегнем на тези часове от деня и седмицата, когато има най-голяма активност.

Според проучванията, един от най-продуктивните моменти е неделният следобед, особено през зимата, тъй като през лятото потребителите обикновено обичат да са навън. Пикови часове през седмицата са също така работните дни до обяд.

 

Анализирайте резултатите и опитайте отново

Преди да започнем да анализираме, препоръчваме първоначалната версия на кампанията да се остави да функционира поне една седмица, за да видим как работи всеки ден, освен ако не забележим сериозен проблем, който да изисква незабавна намеса.

Разбира се, нищо от горепосоченото няма да сработи, ако стартираме нашата Google Shopping кампания и след това не успеем да анализираме резултатите. Често логиката не работи, когато се опитваме да разберем защо резултатите не са такива, на каквито сме се надявали. Ще зависи от нас да обмисляме, наблюдаваме и анализираме всичко, което сме направили и причините, поради които смятаме, че не се е получило и след това да опитаме отново.

Ако следвате съвета ни, ще имате голям шанс за успех с Google Shopping, така че…давайте!

Трикове за отличаване на Вашите Google Shopping кампании от тези на конкурентите Ви
Rate this post

Подобни публикации

Оставете ни коментар