Marketing В социалните медии

Съвети за създаване и оптимизиране на Вашия онлайн Facebook магазин

Cómo crear una tienda online en Facebook

Искате ли да научите повече за това как да създадете свой собствен онлайн магазин във Facebook? Тук ще намерите всички препоръки и изисквания за постигане на добри резултати.

В днешно време Facebook има повече от 1,600 милиона потребители, повечето от които са много активни на сайта. Влизането в тази социална мрежа се превърна в поредната ежедневна рутина за огромен процент от населението. Те не „консумират“ единствено съдържанието, публикувано от техните приятели и семейства, но също така и това на компаниите, които следват, или на фирмите, които рекламират с конкретната цел да им окажат влияние с рекламите си.

Паралелно с възхода на социалните мрежи се наблюдава и непрекъснат ръст в интернет продажбите. Всъщност, според данните на портала Statista, на световно равнище, транзакциите от електронна търговия ще достигнат 2 000 милиарда долара. Имайки това предвид, Facebook реши да направи крачка напред и да предложи на компаниите възможността да продават директно чрез социалната мрежа.

Онлайн магазинът във Facebook позволява на бизнеса да превърне традиционната фен страница във витрина за продажба. Потребителите могат да видят Вашия каталог, продуктите, които предлагате, както и цените Ви, а след това да направят покупка много лесно. Интересно, нали?

 

Как да създадете онлайн магазин във Facebook

Създаването на магазин във Facebook е много лесно, но преди всичко ще Ви е необходима фен страница. Имате ли такава? Тогава, нека да отидем на нея.

1. Първо, отворете менюто с опции и изберете „Магазин“.

tienda-en-facebook

2. Когато изберете „Магазин“, Facebook ще Ви попита дали приемате общите условия за продавачите. Накратко, ще приемете клаузи, които се отнасят до следното:

 • Фактът, че пускате продукти в продажба;
 • Работа с доставки, връщане и рекламации;
 • Управление на лични данни;

3. След като приемете условията, трябва да напишете описание за магазина си. Не забравяйте, че имате лимит от максимум 200 знака.

4. Сега идва забавната част. Вече можете да започнете да добавяте продуктите, които искате да продавате в магазина си. Можете да въведете неограничен брой продукти, но ще се показват само последните 1000.

5. Когато приключите с предишната стъпка, е време да създадете страница за всеки продукт. Тя трябва да включва изображение, описание (по избор), цена и URL адрес за извършване на плащането. Това е връзката към страницата, където потребителите могат да закупят стоката. Разбира се, най-добрата идея би била да ги свържете със страницата на продукта във Вашия онлайн магазин.

След попълването на формуляра можете да изберете дали този артикул да бъде откроен или не. Имайте предвид, че само 10 продукта могат да бъдат откроени в магазина Ви. Тези артикули се показват в горната част на страницата и в началото на списъка със стоки в магазина Ви. Можете да избирате каквото Ви харесва: най-продаваните, най-печелившите, тези, които искате да продадете първи, защото имате твърде много от тях…

6. След като всички продукти бъдат качени, всеки един ще си има собствен етикет. Можете да ги организирате в категории, въпреки че в тези категории артикулите ще бъдат подредени по дата.

 

Препоръки и изисквания за създаването на онлайн магазин във Facebook

Снимки

 • За всеки продукт трябва да има поне една снимка и тя трябва да е на самия продукт. Препоръчваме снимката да показва продукта в детайли по най-привлекателния начин, защото това основно ще привлече вниманието на хората и ще събуди интерес в потенциалните купувачи.
 • Препоръчваме снимките да са квадратни и да са с резолюция 1024 x 1024 или по-висока.
 • Фокусът на снимката трябва да пада върху продукта, така че това може да е снимка от близо на бял фон, тъй като по този начин продуктът ще се открои по-добре. Добра идея е също така да снимате как артикулът се използва в ситуация от реалния живот.
 • Не се препоръчва снимката да съдържа текст – например, призив за действие, промо кодове или информация от временно естество (като оферти за ограничено време или отстъпки).
 • И въпреки че може би е очевидно, е силно непрепоръчително да се използват снимки, съдържащи обидно съдържание, като например голота или насилие.

Описание на продукта

Описанието на артикулите във Вашия онлайн Facebook магазин трябва да бъде пряко свързано със със самия продукт и да е лесно за разбиране. Освен това, добра идея е да се подчертаят някои специални характеристики на продукта, като например такива, които ще привлекат вниманието на хората, и които биха повлияли на решението за покупка.

Какво трябва да се избягва?

 • HTML кодове в описанието
 • Телефонни номера или имейл адреси
 • Използването на прекалено много удивителни знаци

Вариации на продукта

Ако някои от продуктите Ви имат различни вариации, като например рокля, която се предлага в различни цветове, то това не е проблем. Facebook позволява различни версии на един продукт да бъдат включени на една и съща страница. Можете да добавяте до 4 различни вариации (напр. размер/цвят).

 

Предимства и недостатъци на създаването на онлайн магазин във Facebook

Въпреки че вече споменахме някои предимства на онлайн продажбата чрез Facebook, има и други, които още не сме посочили:

 • След като вече сте стартирали магазина си, когато публикувате снимка на своята фен страница, ще имате възможността да отбележите продукта и в магазина.
 • Можете, разбира се, да популяризирате магазина си във Facebook, като използвате Facebook реклами. Ако желаете да достигнете до повече потенциални клиенти, можете да промотирате определени продукти с Facebook реклами. С правилното сегментиране, можете да увеличите както продажбите на онлайн магазина си, така и трафика на уебсайта си.

Въпреки това, трябва също така да се отбележи, че са на лице и някои недостатъци, които да имате предвид:

 • Ако не продавате продукти в Съединените американски щати, Facebook няма да Ви позволи да финализирате продажбата чрез неговата платформа. Това е недостатък за потребителите, но ако се управлява добре, може да се превърне в предимство за магазина, тъй като може да увеличи трафика към уебсайта Ви и да доведе до повече посещения.
 • Ако продавате алкохолни напитки, няма да можете да ги предлагате във Вашия Facebook магазин. Социалната мрежа на Зукърбърг забранява тези стоки и ще ги премахне автоматично от магазина Ви.

На кратко, възможността да интегрирате своя онлайн магазин с Facebook платформата е много добра идея за малки и средни предприятия, които търсят повече канали за увеличаване на продажбите си.

Съвети за създаване и оптимизиране на Вашия онлайн Facebook магазин
Rate this post

Подобни публикации

Оставете ни коментар